SMART LCV: Verbindend kruispunt voor de logistieke sector

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2015

SMART-LCV:

Verbindend kruispunt voor de logistieke sector


De regio Venlo-Venray is de belangrijke Nederlandse logistieke hotspot. Ondanks dit gegeven zijn veel ondernemers in de logistieke dienstverlening zeker gebaat bij advies en een gezamenlijke promotie van de regio. SMART Logistics Centre Venlo verbindt kennis en partijen met als doel om de logistieke regio Noord-Limburg verder te versterken als een Europese logistieke topregio. 
 

De logistieke regio Venlo-Venray is door Logistiek.nl sinds 2005 al acht keer uitgeroepen tot belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. Dit jaar werd de negende award verzilverd. Bovendien werd Venlo op 7 december 2015 door Prologis en Eye For Transport (EFT) aangewezen als de beste vestigingsplaats in Europa voor logistieke bedrijvigheid. Hiervoor werd onderzoek gedaan onder 170 Europese gebruikers van distributiecentra, die elk honderd distributielocaties beoordeelden aan de hand van vier criteria. Deze criteria zijn nabijheid van klanten en leveranciers, beschikbaarheid van arbeidskrachten en de coöperatieve opstelling van lokale en provinciale bestuurders; beschikbaarheid van grond en van bestaande warehouses; kosten van het vastgoed en kwaliteit en bereikbaarheid van de infrastructuur inclusief economische netwerken.

Na de eerste verovering van deze titel in 2013, wist Venlo niet alleen de titel te prolongeren, maar ook nog eens de voorsprong op de andere Europese logistieke hotspots te vergroten. Mede vanwege de Venlose overwinning heeft Eye For Transport besloten om haar jaarlijkse 3PL Summit en CSCO Forum in 2016 opnieuw in De Maaspoort in Venlo te houden, nadat de eerste top van dit jaar daar ook in oktober werd georganiseerd. Voor 2018 overweegt EFT eveneens om haar logistieke wereldtop in Venlo te houden.

Verbeterpunten

Ondanks deze mooie resultaten zijn er volgens René Richters, voorzitter van SMART Logistics Centre Venlo (SMART-LCV), nog wel wat verbeterpunten aan te wijzen. Dat is ook de reden waarom in 2014 deze organisatie werd opgericht. “Vaak zijn ondernemers niet op de hoogte van elkaars ontwikkelingen, terwijl ze elkaar daarin verder zouden kunnen helpen. In 2012 zijn we met een aantal logistieke partijen om tafel gaan zitten. Zij gaven toen onder andere aan dat de focus heel erg op innovatie lag, terwijl deze partijen ook graag de aandacht op infrastructuur gevestigd wilden hebben. Branding van de regio was eveneens een verbeterpunt. De inhoudelijke accenten leidden uiteindelijk tot vier thema’s, te weten Infrastructuur, Innovatie, Arbeidsmarkt & Onderwijs en Acquisitie, PR & Branding. In de aanloop naar de lancering van SMART-LCV hebben we sessies georganiseerd en kennis opgehaald bij verschillende partijen en ondernemers. Aan de hand daarvan hebben we een actieplan met verschillende projecten opgesteld (zie kader).”

De officiële lancering van SMART-LCV vond in de zomer van 2014 plaats. Inmiddels hebben tweehonderd stakeholders zich verbonden aan SMART-LCV, bestaande uit ondernemers, overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen. Vijftig van hen hebben zitting in de vier commissies die aan de vier thema’s zijn gekoppeld. “Deze stakeholders geven input aan de logistieke agenda voor Noord-Limburg. Bovendien kunnen logistiek dienstverleners in Noord-Limburg een uitdaging of vraagstuk bij ons neerleggen, wij verbinden vervolgens initiatieven en partijen aan elkaar met als doel het netwerk van de ondernemers zo te verbreden”, vertelt programmamanager Ingrid Vermeer. “Ook bieden we informatie over subsidies en fondsen en kunnen we helpen met het aanvragen van financiële bijdragen. We functioneren in feite als een soort kruispunt.” Het programmamanagement van SMART-LCV is belegd bij Industriebank LIOF. SMART-LCV kan voor haar activiteiten rekenen op financiële steun van de Provincie Limburg en ook de gemeente Venlo weet deze organisatie inmiddels te vinden. Daarnaast zijn er goede contacten met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Inspireren

Om de ondernemers te informeren over de vorderingen in de vier bouwstenen en de projecten uit het actieplan, organiseert SMART-LCV onder andere inspiratiesessies. Eind november 2015 werden diverse ondernemers tijdens zo’n sessie uitgebreid geïnformeerd over de voortgang van de verschillende projecten. Er werd onder andere de Routemap Logistiek Onderwijs Limburg V.1.0 gepresenteerd met daarop een overzicht van alle onderwijsinstellingen en samenwerkingsinitiatieven op het gebied van onderwijs en binnen het bedrijfsleven. Daarnaast werd ook stilgestaan bij de SMART Logistics Trophy 2015. Deze prijs werd in 2015 voor het eerst uitgereikt aan de beste logistieke medewerker op mbo en op hbo/wo gebied die een goede prestatie heeft geleverd aan het bedrijf, zijn klanten en de regio Noord-Limburg. Vermeer: “Met deze Trophy willen we communiceren dat werken in de logistiek leuk is. Elk bedrijf mag per categorie een medewerker nomineren. Uit alle inzendingen worden per categorie drie medewerkers genomineerd waaruit vervolgens een winnaar wordt geselecteerd. De winnaars krijgen de Trophy plus een opleidingscheque.”

“Er gebeurt heel erg veel in de logistieke sector”, vult Richters aan. “Wij proberen met deze sessies bedrijven te inspireren om te innoveren. Vanaf 2016 zullen er structureel twee inspiratiesessies per jaar gaan plaatsvinden. Ook willen we kleinere bijeenkomsten gaan organiseren, zoals het Spoorcafé in samenwerking met ProRail.”

Blijf vernieuwen

SMART-LCV wil graag Noord-Limburg op de kaart te zetten als Europese topregio. Hiervoor is het is ook belangrijk dat ondernemers zelf blijven innoveren. “Bedrijven doen er ook goed aan om hun eigen bedrijfsprocessen te optimaliseren. Het MKB komt daar niet altijd aan toe, maar het is wel belangrijk. Ik wil dan ook vooral ondernemers oproepen om te onderzoeken wat voor hen relevant is en dit aan ons kenbaar te maken. Onze organisatie denkt graag mee en met behulp van ons netwerk kunnen we partijen aan elkaar verbinden”, aldus Richters. 

www.smartlogisticscentrevenlo.nl

 

Partner aan het woord: AMWAY Supply Chain Services

Een van de partners van SMART-LCV is AMWAY Supply Chain Services, voorheen Access Business Group. Deze Europese logistieke dienstverlener met Venlo als standplaats verzorgt de logistieke distributieactiviteiten voor het gelijknamige AMWAY, een Amerikaanse verkooporganisatie die is gebaseerd op multilevel marketing en direct sales. Vanuit het centrale magazijn wordt de supply chain verzorgd in 29 Europese landen waaronder Turkije, Oekraïne en Rusland. Deze producten worden met behulp van pakketleveranciers tot aan de deur van de klant afgeleverd. Het gaat dan om producten van nutricion en beauty tot luchtfilters en homecare. Naast het verwerken en distribueren van de producten voor moederbedrijf AMWAY, kan AMWAY in Venlo met al haar expertise en middelen op logistiek gebied haar diensten ook aan derden aanbieden.

Begin 2015 heeft AMWAY zich aangesloten bij SMART-LCV. “Wij willen graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de logistieke sector en aan de regio Venlo-Venray in het algemeen”, vertelt Director Operations Chris Werner. “Zelf zijn wij net als de andere logistieke dienstverleners in de regio gebaat bij het uitwisselen en bundelen van ervaringen en kennis op het gebied van intermodaal transport, fulfilment en cross border distributie om zo verbeteringen te bereiken in doorlooptijden, kosten en kwaliteit. Daar hoort natuurlijk ook ondersteuning van de onderwijsinstanties bij om die opleidingen te verzorgen die aansluiten bij de behoeftes van de sector logistiek, bijvoorbeeld Supply Chain Management, Douane en internationale Handel en Fysieke Distributie.” Volgens Werner is de meerwaarde van een partnerschap met SMART-LCV heel groot. “Dat zit in het meedenken en oplossingen bieden om de regio nog sterker en aantrekkelijker te maken. Want dan kan je ook schaalvoordelen behalen, werkgelegenheid bevorderen en de regio Limburg en natuurlijk ook AMWAY Supply Chain Services op de kaart te zetten. Samen bereik je meer. Ik kan logistieke dienstverleners zeker aanraden om zich aan te sluiten bij SMART-LCV, onderzoeksvragen in te dienen en hun inspirerende ideeën voor innovaties aan te dragen.”

Voorbeelden van lopende en afgeronde projecten

Logistieke stage- en afstudeerbank:

SMART-LCV heeft tezamen met het Sector Service Punt Logistiek een stage- en afstudeervacaturebank opgezet voor logistieke professionals. De vacaturebank is voor studenten van binnen en buiten de regio, die bij een bedrijf in de regio stage willen lopen of af willen studeren. Het doel is om voldoende instroom te realiseren in de logistieke sector. Het Servicepunt Logistiek Limburg (SSP Logistiek) fungeert als loket voor vraag naar en aanbod van logistiek personeel. Op de website van SSP Logistiek is tevens een overzicht van vacatures in de logistiek terug te vinden.

Imagocampagne spoorgoederenvervoer:

Spoorvervoer moet samengaan met een goede inpassing van de infrastructuur, maar het is goed als de bewoners van Noord-Limburg ook weten dat railvervoer van belang is voor de economische ontwikkeling van de regio. Er is namelijk zowel direct als indirect veel werkgelegenheid mee gemoeid. SMART-LCV wil middels een campagne dit belang toelichten en laten zien. Een van de eerste resultaten van deze campagne, is de railfilm. Deze is te zien op www.smartlogisticscentrevenlo.nl.

Venlo reeferhub:

Reefercontainers zijn een groeimarkt. SMART-LCV wil de positie van de regio Noord-Limburg in deze markt verstevigen door de verwachte reeferstromen zo goed mogelijk te faciliteren en bedrijven rond de regio als reeferhub te versterken door te werken aan een optimale benutting van de containerketen, efficiënte vervoersverbindingen tussen de mainports Rotterdam, Antwerpen en het Europese achterland, de modal shift van weg naar water bevorderen en inzetten op gerichte samenwerking.

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by