Deloitte

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2007

HRM Navigator voor integraal personeelsbeleid

Joost Craenen is werkzaam bij Deloitte in Brabant en Limburg, waar hij verantwoordelijk is voor de serviceline Strategy & People binnen de divisie MKB Accountancy & Advies.

Personeelsbeleid is de laatste jaren een belangrijk aandachtspunt. Toegegeven, aandacht voor ‘de juiste man of vrouw op de juiste plaats’ wordt vaak nog ingegeven door het besef dat het van grote invloed is op het financiële resultaat van de onderneming. Immers, de factor mens is in vrijwel elke organisatie een groot kapitaalgoed en dus de grootste kostenpost. Maar dan is het eigenlijk ook zaak om daar goed mee om te gaan.

| | noord limburg | BUSINESS|

| column | HRM | juli 2007 |

Met de Deloitte HRM Navigator kunnen bedrijven heel gericht gaan werken aan de effectiviteit van de interne organisatie door middel van een integraal personeelsbeleid waarin elke stap logisch voortvloeit uit de vorige. Het ‘navigeren’ begint met de vragen: Wat voor organisatie willen we zijn? Welke kernwaarden hanteren wij? In welke markt willen we opereren? Wat zijn de doelstellingen en ambities? Kortom, welke strategie gaan we volgen? Hieruit vloeit een passende organisatiestructuur voort, waarin uiteenlopende functies een plaats krijgen. Aan deze functies koppelen we de vereiste competenties.

Na vaststelling van organisatiestructuur, functies en competenties begint de dynamiek van het personeelsbeleid: werving en selectie van het juiste talent, begeleiding, het periodiek evalueren van de individuele prestaties en de beloning. Met de Deloitte HRM Navigator komen we dan in het professionaliseringstraject tot de uiteindelijke gedragsvoorbeelden die voortvloeien uit de kerncompetenties (organisatiebreed) en individuele competenties die aan de desbetreffende functie worden gekoppeld. Cruciaal is dat de medewerker de vereiste competenties erkent, om vervolgens aan de hand van de gedragscriteria de eigen invulling tijdens de dagelijkse werkzaamheden te herkennen.

Succesvol personeelsbeleid is niet dat ene lijstje met verbeterpunten aan het eind van een beoordelingsgesprek, maar is juist een kwestie van het binden en boeien van mensen. Beoordelingen moeten van twee kanten komen, er moet daadwerkelijk een dialoog op gang komen. Met het gereedschap voor het management dat met behulp van de HRM Navigator is ontwikkeld, komt een verschillenanalyse tussen de beoordeling van medewerker en werkgever tot stand die dient als handvat voor het gesprek.

Als de competenties in kaart zijn gebracht, kan je die verbinden met bijvoorbeeld de verdere individuele ontwikkeling. Er kunnen keuzes worden gemaakt over verdere training en opleiding, of over coaching. Maar we kunnen de competenties nu ook zien als stenen voor ‘het loongebouw’, bijvoorbeeld voor de salarisgroei.

De Deloitte HRM Navigator is een uitermate geschikt hulpmiddel voor de professionalisering van de interne organisatie en haar personeelsbeleid. En wees gerust: het is echt niet nodig om, alvorens met de HRM Navigator aan de slag te gaan, eerst een dik pak papier te produceren met – om maar eens wat te noemen – een doorwrocht strategisch plan. Het is veel meer een kwestie van de mouwen opstropen en aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van de medewerkers bijdraagt aan het realiseren van de doelen van de organisatie.

Voor vragen over wat de Deloitte HRM

Navigator voor uw organisatie kan

betekenen kunt u contact opnemen met joost craenen van Deloitte Venlo:

077 - 3560222 of e-mail: jcraenen@deloitte.nl

Joost Craenen

| juli 2007 | business news |

Projectsubsidie van € 81.000,- voor Greenport opleidingen

De Provincie Limburg heeft een eenmalige projectsubsidie van € 81.000,- verleend aan Fontys Hogescholen voor het project ‘Cursussen Greenport opleidingen’. Dit zijn nieuwe opleidingen die specifiek gericht zijn op agribusiness. Het betreft een subsidie die gebaseerd is op de kosten die niet onder de reguliere onderwijsfinanciering vallen.

Fontys Hogescholen wil starten met een aantal specifieke Greenport opleidingen, zoals Greenport logistiek, Greenport techniek en Greenport marketing. Deze opleidingen zullen specifiek op de agribusiness gericht worden, die aansluiten bij bestaande opleidingen in Venlo (Marketing, Logistiek en Techniek). De subsidie is meer specifiek verleend voor het opzetten van een kenniscentrum Greenportbusiness. De kennisontwikkeling bij Fontys kan via dit kenniscentrum worden ingezet voor het bedrijfsleven.

‘Voorkeursbehandeling allochtonen slecht plan’

Bouwplannen van Venray volgen via Google Earth

Volgens de gemeente Venray is het bijzonder, voor de Venraynaar is het toch een feit. Via de site van de gemeente Venray is via een speciale applicatie met Google Earth, de bouwplannen van de gemeente te volgen. Venray werkt in een pilot samen met het bedrijf Globe Assist. Over een aantal maanden wordt bekeken of de uitgebreide functie op de site een meerwaarde heeft en of de mogelijkheden eventueel aangevuld worden. Zo wordt er al aan gedacht om ook wegwerkzaamheden via Google Earth bekend te maken.

| BUSINESS | noord limburg | |

MKB-Nederland is tegen een voorkeursbeleid voor allochtonen op de arbeidsmarkt. Een belangrijke reden is dat andere doelgroepen zoals vrouwen en arbeidsgehandicapten hiermee worden gepasseerd. Maar vooral zijn werkgevers erop uit om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. FNV-voorzitter Jongerius pleitte in de Volkskrant van 26 mei ervoor, dat werkgevers bij gelijke kwaliteiten een vacature laten invullen door een allochtone medewerker.

MKB-Nederland is voorstander van praktische oplossingen om de werkloosheid onder allochtonen te bestrijden. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt moeten beter op elkaar gaan aansluiten. Allochtonen zoeken bijvoorbeeld vaak niet via de gebruikelijke kanalen naar werk. Werkgevers zouden daarom bij de werving van nieuw personeel ook gebruik moeten maken van netwerken van allochtone medewerkers.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by