Oorlog in accountantsland

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2007

Oorlog in Accountantsland

De krapte op de arbeidsmarkt manifesteert zich steeds duidelijker. Bedrijven hebben moeite om vacatures te vullen. Een van de branches waar men maar moeilijk aan personeel komt is de accountancy. Vanwege de toenemende wet- en regelgeving is er een tekort aan financieel specialisten, terwijl de beroepsgroep te maken heeft met een stoffig en suffig imago. Je kunt als kantoor schermen met goede voorwaarden, studenten bij de poort rekruteren of botweg de juiste mensen wegkapen bij de concurrent. Wat is wijsheid?

| | noord limburg | BUSINESS|

| personeeltekort | Accountancy | juli 2007 |

Scherm

Berk Accountants en Belasting-adviseurs, onder meer gevestigd in Nijmegen, koos ervoor om die laatstgenoemde strategie ter hand te nemen. Met een enorme videowall maakte men een rondje langs de vier grootste accountancybureaus en plaatste deze videomuur provocerend in het zicht. Via het scherm werden werknemers vervolgens uitgenodigd om via sms of e-mail hun hart te luchten over de balans tussen werk en privé. Deze meldingen verschenen dan direct op het scherm. Dergelijke methoden blijken succesvol; Berk is vorig jaar met tachtig nieuwe collega’s gegroeid. Ook is men actief op Hyves en Second Life. De videomuur actie zal niet door iedereen gewaardeerd worden. We peilden de reacties van enkele accountantskantoren in de regio.

Maar eerst even gebeld met Hans Koning, verantwoordelijk voor de actie van Berk. “Goede accountants en financieel specialisten maak je niet zo maar even. Je moet ze daar halen waar ze te vinden zijn, of dat nu op school is of bij de concurrent. Deze actie past helemaal bij onze marketingstrategie, die focust op de balans tussen werk en privéleven. We hebben iedereen die via sms of e-mail gereageerd heeft, benaderd en uitgenodigd om onze balanstest op www.maakdebalansop.nl te doen. We verwachten de komende tijd veel nieuwe medewerkers aan te trekken.” Bij Berk zijn ze tevreden, bij de geplaagde ‘big four’ was men minder enthousiast. Ernst & Young stuurde Berk weg en bij PriceWaterhouseCoopers werd de vrachtauto klemgezet doordat de slagboom dicht ging. Toch is men bij Berk van plan om door te gaan met dit soort acties. Koning: “De reacties zijn overweldigend, zeker omdat men dit soort acties niet verwacht in onze branche. Wat we gaan doen? Dat houden we uiteraard geheim. Je gaat vooraf ook niet vertellen welk land je gaat binnenvallen.”

Hanneke Winters, medeeigenaar

Winterswinters accountants &

bedrijfsadviseurs Venlo:

“Wij zijn een relatief klein kantoor en we hebben zeker niet de intentie om de komende jaren fors te groeien. De geschetste problemen herken ik dan ook niet. Sinds begin dit jaar hebben we er een nieuwe collega bij en die is gewoon via een personeelsadvertentie in de krant binnen gekomen. Ik herken wel de krapte; we kregen slechts tien reacties, maar gelukkig zat de juiste persoon daar tussen.” De onderlinge strijd tussen de diverse kantoren en tussen de ‘big four’ gaat wat dat betreft volledig aan WintersWinters voorbij. Ook het trekken aan de eigen mensen door headhunters of concurrenten is nog niet voorgekomen. Winters: “Ik weet zeker dat onze mensen het zouden melden indien ze gebeld zouden worden. We hebben een open en transparante bedrijfscultuur zonder hiërarchie. En mochten we in de toekomst weer mensen nodig hebben, dan spreken we ons netwerk aan. Mijn broer en zakenpartner heeft innige contacten met Fontys Hogescholen en kent veel mensen in onze bedrijfstak doordat hij vele jaren bij internationale bedrijven heeft gewerkt.”

| juli 2007 | Accountancy | personeelstekort |

Frans Tijssen,

vestigingsdirecteur

Bol Accountants Venray:

“Ach ja die actie van Berk, wat zal ik ervan zeggen. Het is weer eens wat anders. Ik weet dat de reacties nogal verschillen maar ik kan er wel om lachen. Je moet toch iets doen om de juiste mensen te krijgen. Zelf zie ik de oplossing van het personeelstekort in de accountancy in andere manieren dan het wegkapen van elkaars personeel. Zo kun je denken aan outsourcing en bepaalde werkzaamheden uitbesteden aan administratiekantoren. Ook richten wij ons actief op herintreders die we vervolgens zelf opleiden. Door je werkzaamheden op te splitsen, kan je relatief makkelijk werk naar anderen delegeren.” Tijssen weet wat het is als er aan je personeel getrokken wordt. Onlangs nog kregen maar liefst veertien van zijn collega’s een telefoontje van een headhunter. Tijssen: “Je moet dan zorgen dat je organisatie aantrekkelijk genoeg is, waar ruimte is voor groei en waar mensen zich thuis voelen. Je kan wel schermen met leuke voordeeltjes, maar dat mag uiteindelijk niet de doorslag geven.”

Ron Fleurkens, Managing

Partner bij Rühl Haegens

Molenaar accountants en

belastingadviseurs Venray:

“De actie zelf is niet heel fraai, aan de andere kant is het wel een zeer effectieve manier om je naamsbekendheid te vergroten. Kijk maar naar de commotie die erover is ontstaan. Ik meen te weten dat Berk de afgelopen tijd twintig procent van het personeel zag weglopen, dus op zich begrijpelijk dat ze naar harde methoden grijpen. Vooral in de Randstad is het personeelstekort in onze sector zorgwekkend. Ik hoor van collega’s dat nieuwe omzet soms rechtstreeks samenhangt met het aantrekken van nieuwe mensen.” Gelukkig is de situatie in Limburg iets anders. Ook Rühl Haegens Molenaar heeft plaats voor enkele nieuwelingen, maar over het algemeen weet men die lege plekken snel op te vullen. We vragen Fleurkens of hij vaak te maken heeft met headhunters. “Ook aan onze mensen wordt getrokken maar we zorgen ervoor dat onze arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk en marktconform blijven. Slechts één keer maakte ik mee dat een van onze mensen vertrok…naar Berk.”

| BUSINESS | noord limburg | |

Ton Joosten, Vennoot bij

CONTOUR Accountants en

Belastingadviseurs Venlo:

“De instroom is veel lager dan in andere jaren, dus accountantskantoren moeten wel shoppen bij de overbuurman. In ons geval betekent het dat we bij onze nieuwe mensen informeren of zij toevallig nog kennissen bij andere kantoren kennen die weg willen. Breng je een nieuwe collega binnen, dan staat daar een financiële vergoeding tegenover. Het is een betere manier van werken, want zij kunnen beter inschatten dan werving- en selectiebureaus, of deze mensen passen in onze cultuur. Wij als kantoor betalen aan dat soort instanties en dan mag je toch wel een beetje exclusiviteit verwachten.”

Ook Joosten geeft zijn mening over de opvallende acties van Berk. “Je moet altijd werken vanuit je eigen kracht en niet vanuit andermans tekortkomingen. Je moet een cultuur en sfeer creëren zodat mensen niet zo gevoelig zijn voor een dergelijke stunt. Wij zouden denk ik niet voor een soortgelijke actie kiezen.”

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by