NLW Groep

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2007

Brug naar werk

Even buiten het centrum van Venray is de NLW Groep gevestigd. Een bedrijf dat in meerdere opzichten bijzonder genoemd mag worden. Men biedt werk aan mensen die om wat voor reden dan ook, problemen hebben met het vinden en houden van een reguliere baan. De NLW Groep biedt deze mensen werk en ontwikkelingsmogelijkheden in een beschermde omgeving. Uiteindelijk is het de bedoeling dat werknemers doorstromen naar een regulier bedrijf. In feite gaat het om drie belangrijke taken: Werken, leren en re-integratie. Noord Limburg Business sprak met algemeen directeur Henk van der Pas.

| | noord limburg | BUSINESS|

| dienstverlening | Venray | oktober 2007 |

In de volksmond heet het sociale werkplaats. Gesubsidieerde arbeid voor mensen met een (soms tijdelijke) beperking. Toch is de NLW Groep volgens Van der Pas een gewoon, concurrerend en marktconform bedrijf, zij het met een extra dimensie. “Wat ons anders maakt zijn de aanpassingen in het werk, meer begeleiding en meer aandacht voor het individu. Alles is erop gericht dat mensen werkritme opdoen, waar mogelijk certificaten of vakdiploma’s halen en zo klaargestoomd worden voor re-integratie op de arbeidmarkt. We hebben dus ook een sociale functie. Toch zien we onszelf als volwaardig bedrijf tussen de bedrijven. We zijn actief in de groenvoorziening, assemblage, logistiek en zelfs in de grafische hoek zijn we sterk.”

Geschiedenis

De NLW Groep, voluit Noord Limburg West Groep, bestaat al vijftig jaar en begon ooit in Helden en Venray. Het doel is in al die jaren hetzelfde gebleven: een brugfunctie tussen niets en iets. Van der Pas: “Vandaag de dag zijn we de officiële uitvoerder van de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) voor de gemeenten Helden, Horst aan de Maas, Kessel, Maasbree, Meerlo-Wanssum, Meijel, Sevenum en Venray. In eerste instantie melden mensen zich bij het Cwi en het UWV, die hen weer naar ons doorsturen. In de jaren dat we bestaan, zijn we uitgegroeid naar een bedrijf met 1150 werknemers en 115 man begeleidend personeel. We ontvangen rijkssubsidie, waarmee we productiviteitsbeperkingen compenseren. Helaas hebben we te maken met wachtlijsten; de rijkssubsidie biedt geen ruimte om alle aanvragen te kunnen honoreren. Hopelijk trekt dat in de toekomst bij.” Overigens is de NLW Groep niet alleen vertegenwoordigd in Venray. Zo worden de agrarische werkzaamheden uitgevoerd in Horst en kan men voor technische werkzaamheden terecht in Panningen en verder op zo’n 70 locaties bij verschillende werkgevers in de regio.

Van der Pas geeft een korte rondleiding door een van de bedrijven. Als eerste laat hij NLW Grafisch zien, een onderdeel van de divisie dienstverlening. Kopiëren, drukken, printen, binden, afwerken en postbezorging; de werkzaamheden in het kort. Men beschikt over een modern machinepark, met ruime mogelijkheden op het gebied van kopiëren en offset. “Daarbij dragen we ook zorg voor de afwerking, Denk aan rillen, perforeren, nummeren of stansen van drukwerk. Doordat we op een bedrijventerrein zitten, kunnen ondernemers gemakkelijk bij het onderdeel PrintPoint binnenwandelen voor een opdracht. Deze wordt dan punctueel en snel uitgevoerd.” We lopen door de enorme hallen, volgepakt met assemblageapparatuur en grote machines. Hier vinden de werkzaamheden binnen NLW Logistiek plaats, Value Added Logistisc om precies te zijn. Arbeidsintensief en routinematig werk zoals inpakken, samenstellen en afwerken kan hier worden uitbesteed. Van der Pas: “NLW Logistiek hanteert het Activity Based Costing principe. Een methode waarbij onze klanten gemakkelijk inzicht hebben in de opbouw van de kosten.”

Leren

Op het terrein achter het pand liggen verkeersborden, piketpaaltjes en hekken opgestapeld. NLW BuitenBeheer voorziet de hele regio daarvan. Niet alleen groenvoorziening, ook de controle van verkeersvoorzieningen. “Bedrijven, instellingen, gemeenten en de provincie maken al jaren gebruik van de NLW Groep als het gaat om onderhoud van buitenruimtes. Als het moet, bijvoorbeeld bij calamiteiten, zijn we 24 uur per dag beschikbaar”, vertelt Van der Pas. NLW BuitenBeheer heeft dagelijks 180 mensen ‘op locatie’. Hij laat zien dat zijn organisatie behalve werkgever, ook leerbedrijf is. Leerlingen van een nabijgelegen ROC krijgen hier bepaalde vaardigheden geleerd. Zo kunnen ze wellicht een certificaat op MBO I niveau halen. Ook hier staat individuele begeleiding en een traject op maat centraal. “Via de school weten we dat deze leerlingen naar alle waarschijnlijkheid later bij ons aankloppen”, verduidelijkt Van der Pas. “Het is dan beter om ze nu al kennis te laten maken met onze manier van werken.”

Terwijl we teruglopen naar zijn kantoor, vertelt hij nog maar eens waar het bij de NLW Groep om gaat. “We vervullen de brugfunctie, een overgang van thuiszitten naar de arbeidsmarkt. Persoonlijke ontwikkeling, individuele mogelijkheden staan centraal. Een gedeelte van onze werknemers zal niet doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt en blijven hier of gedetacheerd bij een bedrijf bij wijze van spreken tot hun pensioen. Dat is niet erg, want we zijn een goede werkgever. Het is een uitdaging om aan de ene kant begeleid werk aan te bieden, en aan de andere kant te opereren als een ‘normaal’ bedrijf.” Een lovenswaardig streven. Gezien het enthousiasme en de inzet van iedereen binnen de NLW Groep, is het te verwachten dat men ook de volgende 50 jaar blijft bestaan.

| oktober 2007 | Venray | dienstverlening |

Henk van der Pas

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden