Autonieuws

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2008

Volvo XC60

Skoda Superb

ZAKENAUTO

Deze uitgave staat in het teken van bedrijfswagens. Echter, ook de ‘gewone’ zakenauto verdient aandacht. Vandaar dat Noord Limburg Business op deze pagina drie gerenommeerde modellen onder de aandacht brengt. Mocht u toe zijn aan een nieuwe wagen, doe hier dan uw voordeel mee.

| | noord limburg | BUSINESS|

| zakenauto | Nieuw | tekst: Tony Vos | november 2008 |

Skoda Superb

Net als de eerste generatie is de nieuwe Skoda Superb weer een gigantische auto, onder meer door zijn binnenruimte die van limousinekwaliteit is. De flexibiliteit van het model is er ook op vooruit gegaan. De ingenieurs hebben een bijzondere feature aan de achterkant bedacht. De auto oogt als een sedan en heeft ook een normaal kofferdeksel, dat echter aan de kleine kant is. Door vóór het openen op een tweede knop te drukken, worden klep en achterruit aan elkaar gekoppeld en blijkt ineens sprake van een enorme vijfde deur. En dat is weer erg handig om de minimaal 565 liter grote bagageruimte optimaal te beladen.

Chique

De uitstraling van de nieuwe Superb is uitermate chique. Niet alleen door de langgerekte vorm, maar ook door het beschaafde gebruik van chroom. Wat betreft materiaalkeuze, kleurstelling en afwerking kan de Skoda zich met alle concurrenten meten en overtreft er zelfs een aantal. De motorenkeuze is bijzonder breed en varieert van de compacte, maar tegelijk krachtige en zuinige 1.4 TSI (125 pk) tot een 3,6 liter zescilinder, gekoppeld aan vierwielaandrijving. Jammer alleen dat gekozen is voor relatief stugge schokdempers die het comfortabele karakter vanwege de lange wielbasis enigszins teniet doen. Prijzen van 26.190 euro (1.4 TSI) en 28.690 euro (1.9 TDI).

Lancia Delta

Lange tijd heeft het Italiaanse merk Lancia in de luwte van de automarkt geopereerd, maar daar moet met de nieuwe Delta verandering komen. Het is een echt designproduct geworden met bijzondere vormen en aparte kleurstellingen. Met een lengte van 4,50 meter is de Delta een forse auto en dat is vooral ook in het interieur te merken. Voorin heeft niemand te klagen, achterin kan de achterbank worden verschoven om vrijwel traploos te kiezen tussen meer been- of bagageruimte. De motorenkeuze is groot, te beginnen met de 1,4 liter T-Jet benzineversies (120 en 155 pk) en daarnaast maar liefst drie diesels. Het rijgedrag is een tikkeltje sportief en de prestaties als het brandstofverbruik zijn keurig in balans.

Volvo XC60

Er ontstaat een nieuw marktsegment waarin Volvo meteen aansluit. Het gaat om relatief compacte SUV’s en crossovers van de premiummerken. De nieuwe XC60 van Volvo is geen kleine XC90, maar een auto die vooral lager is en daardoor totaal andere proporties heeft. Op dit moment is vierwielaandrijving de enige optie, maar voorwielaandrijvers zijn in de maak, alsmede een viercilinder benzinemotor en een geoptimaliseerde vijfcilinder diesel. De klant kan in de uitstekend rijdende auto nu al kiezen uit twee diesels en de T6 benzinemotor. Het interieur loopt op een positieve manier over van Scandinavisch design, met onder meer licht hout. De zwevende middenconsole blijft natuurlijk gehandhaafd.

Lancia Delta

| november 2008 | business news |

Woningprijzen licht gestegen

De prijs van koopwoningen is in augustus ten opzichte van juli met 0,6 procent gestegen. Dit maakte het Kadaster maandag bekend. Ten opzichte van augustus 2007 stegen de prijzen met 2,7 procent. Volgens het Kadaster was dit de laagste stijging op jaarbasis in vijf jaar tijd. De prijzen zijn het afgelopen jaar het sterkst gestegen in Groningen, waar een koopwoning gemiddeld 4,1 procent duurder werd. Limburg waar de prijzen gelijk zijn gebleven, was de enige provincie waar geen prijsstijging werd genoteerd. De grootste stijging op maandbasis deed zich voor bij appartementen. Deze werden in een maand tijd 1 procent duurder. Twee-onder-een-kapwoningen lieten met 0,1 procent de kleinste stijging zien.

Werknemers hebben weinig inspraak in werklocatie

Werknemers krijgen te weinig inspraak in de locatie en bereikbaarheid van hun werkplek. Slechts 36 procent van alle werknemers heeft inspraak gehad in de locatiekeuze van hun bedrijfspand. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bevestigde deze uitkomst van een onderzoek waar het Financieele Dagblad over berichtte. Meer dan 70 procent van de werknemers oordeelt overigens positief over de locatie en bereikbaarheid van hun kantoor. Driekwart van de Nederlandse werknemers beschouwt de werklocatie en de bereikbaarheid ervan als de belangrijkste voorwaarde voor een goede werkplek. De NVM presenteerde de resultaten onlangs tijdens het Nationaal Vastgoed Debat aan minister Jacqueline Cramer.

Managers werken door

Zieke managers werken het liefst gewoon door. Ze verzuimen gemiddeld slechts 1,6 dagen per jaar, zo blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Management Team, dat onlangs uitkwam.

Bijna één op de drie managers voelt zich wel eens grieperig, heeft koorts of is snipverkouden, maar een dag ziekmelden is er niet bij. Bijna 39 procent van de managers meldt zich geen enkele dag per jaar ziek, terwijl maar 8 procent zegt nooit ziek te zijn. Ter vergelijking: de gemiddelde Nederlander meldt zich 8,9 dagen per jaar ziek. Eén op de tien geeft zelf toe altijd te gaan werken op momenten dat hij of zij volgens eigen zeggen beter thuis had kunnen blijven. Twee op de tien gaat in zo’n situatie regelmatig werken en meer dan de helft van de managers doet dat soms. Volgens het onderzoek gaan zieke managers, die dan toch thuis blijven, niet braaf in bed liggen. Zo checken twee op de drie e-mails tijdens ziekte, beantwoordt ruim de helft de telefoon en bellen vier op de tien zelf, terwijl slechts één op de vijf zieken zegt niets te doen. Eén op de acht denkt ooit nog eens een burn-out te krijgen als ze zo doorgaan. Eén op de vier denkt fitter te zijn als ze minder zouden werken.

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden