Ontwikkelingsmaatschappij LIOF bestaat vijftig jaar. In eerste instantie opgericht om de desastreuze gevolgen van de mijnsluitingen in het zuiden van de provincie te dempen, ondersteunt de organisatie nu ondernemers van Noord- tot Zuid-Limburg met investeren, innoveren en internationaliseren. Vanuit twee locaties, in Venlo en Maastricht, én sinds begin dit jaar onder aanvoering van een nieuwe directeur in de persoon van Robbert Koldenhof.
Tekst: Jos Cortenraad
Onder uitdagende omstandigheden is Robbert Koldenhof aan zijn nieuwe baan bij LIOF begonnen. De oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, een dreigend handelsconflict tussen de VS en Europa, en in eigen land de ernstige economische beperkingen door stikstof en energiecongestie.
Limburg als Smart21-regio
"Maar", zo antwoordt hij meteen deze zonnige ochtend in het LIOF-kantoor op de Greenport Campus in Venlo, "daar staan veel positieve dingen tegenover. Zoom ik in op Limburg, dan zie ik fantastische ontwikkelingen en projecten. De Einstein Telescope, de samenwerking met Defensie, de Brightlands Campussen. Pas nog is Limburg uitgeroepen tot Smartregio en geldt nu als één van de 21 meest innovatieve regio's ter wereld. Dat betekent dat er kansen liggen, in de eerste plaats voor bedrijven. Aan LIOF de opdracht om hen te helpen die te verzilveren."
LIOF als kennismakelaar
LIOF biedt financiële middelen om innovatieve ondernemers te ondersteunen. "Maar LIOF is veel meer dan een financiële partner, we zijn vooral de organisatie die partijen met elkaar verbindt. De connectie tussen overheden, kennisinstellingen, belangenorganisaties en ondernemers. Onze mensen gaan elke dag op pad. Ze sparren met ondernemers, wijzen de weg naar netwerk en kapitaal, in binnen- en buitenland. Ze helpen ondernemers innoveren, nieuwe wegen bewande-len. Kennismakelaar, dat is wel een goede omschrijving van LIOF in één woord."
Robbert Koldenhof (1985) studeerde Fiscaal Recht in Groningen en Leiden, waar hij werkte voor de vereniging van Nederlandse universiteiten, was ondernemer en directeur bij Elements Materials Technology en directeur-bestuurder bij onderwijsorganisatie Cinop. "Profit en non-profit en telkens gericht op innovatie, bij LIOF komt alles samen, met de nadruk op het ontwikkelen en delen van kennis. Wat mij betreft de basis van innovatie en dat is dus precies waar mijn hart ligt. Hier liggen zoveel mooie uitdagingen, zoveel kansen om te innoveren, daar wil ik graag bij zijn."
Duurzame economie
De spreekwoordelijke wittebroodsweken zijn inmiddels voorbij en Robbert Koldenhof weet inmiddels precies wat LIOF te doen staat. "Een nieuw meerjarenplan is in ontwikkeling, een proces waarbij we onze stakeholders nadrukkelijk betrekken. Wij blijven inzetten op de drie I's: Innoveren, Internationaliseren en Investeren, waarbij we met name aandacht hebben voor de grote transitie naar een circulaire, gezonde en duurzame economie. We zijn er voor startups en doorgroeiers die risicokapitaal nodig hebben om hun innovatieve ideeën uit te werken en naar de markt te brengen."
Future farming
Robbert Koldenhof benadrukt dat LIOF er is voor de hele provincie. "Kijk ik naar Midden- en Noord-Limburg, dan ligt de nadruk op de logistiek en de agrofoodsector. Greenport Venlo is één van de grootste tuinbouwgebieden ter wereld, de regio fungeert als exportpoort naar Europa. Op de Greenport Campus kijk ik als groot bewonderaar van innovatieve ondernemers telkens weer mijn ogen uit. Future farming van de bovenste plank."
Een mooi voorbeeld van een recente samenwerking is Agrowizard, een internationaal actieve startup met een online platform waar telers op basis van data real-time inzicht krijgen in hun percelen en weten hoeveel bomen op welk moment het beste te verkopen zijn. "Het bedrijf steekt veel tijd in onderzoek en innovatie en is uitgegroeid tot één van de snelst groeiende AgTech startups in Nederland. Samen met LIOF hebben zij de kennis en middelen om het team verder te pro-fessionaliseren en producten te commercialiseren, zowel in binnen- als buitenland."
Missie geslaagd
Het glas is voor Robbert Koldenhof eerder half vol dan half leeg, zoveel is duidelijk. Toch ziet hij de nodige uitdagingen. "Stikstof, de krappe arbeidsmarkt en de energiecongestie om enkele hordes voor verdere groei te noemen. Wat dat laatste betreft hebben we een actieve rol in een consortium dat energyhubs op bedrijventerreinen stimuleert. Door samenwerking komt er meer ruimte voor de bedrijven. En dan is onze missie geslaagd. We zijn er al vijftig jaar voor de ondernemers, en dat blijven we doen."
Ondernemers zijn welkom bij LIOF, maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met één van de consultants en adviseurs.