Cabaretier Dolf Jansen sloeg onlangs de uitnodiging af om een nieuwe tulp te dopen. Hij wilde niet geassocieerd worden met bestrijdingsmiddelen. Een mooi gebaar, zou je denken, voor een beter milieu. Maar hoe ver gaat deze overtuiging eigenlijk? We willen allemaal een groenere wereld, zolang het onszelf maar niet raakt.
Bestrijdingsmiddelen in de sierteelt, het is een gevoelig onderwerp. Alhoewel de meeste plagen inmiddels bestreden worden met biologische bestrijders, kun je soms niet om gewasbeschermingsmiddelen heen. Ik vergelijk het altijd met een antibioticakuur bij de mens, ook niet natuurlijk, maar soms is het nodig om weer gezond te worden.
Zoals gezegd gaat er op dit moment veel aandacht naar de sierteelt. Maar hoe zit het met onze eigen keuzes? We vinden het normaal om vanaf een zonnig balkon in Spanje thuis te werken, en met het vliegtuig op vakantie gaan doen we allemaal heel graag.
De consument klaagt wanneer er een bruin blaadje of een luis op een bloem zit, maar hoe komen wij tot een perfecte bloem?
Wordt het niet tijd dat we zelf verantwoordelijkheid nemen? Samen op weg gaan naar duurzame innovaties, in plaats van naar een bepaalde sector te wijzen? Zullen we opnieuw leren waarderen wat de natuur ons geeft?
Laten we vaker genieten van al het moois. Van de bloemen die met liefde en vakmanschap in Nederland geteeld worden. Ook als ze niet helemaal perfect zijn.
Want een groenere wereld begint niet bij de ander, die begint bij jezelf.
Mariet Reintjes, Reintjes Bloemen