Thuiswerken: Hoe blijf je productief?

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2016

huiswerken:

Hoe blijf je productief?


Steeds meer mensen krijgen – en maken gebruik van – de mogelijkheid om een deel van de week vanuit thuis te werken. Flexibiliteit, daar gaat het tegenwoordig om. Voor de werknemer is het idee om vanuit de gezellige thuissituatie te mogen werken vaak de ultieme beloning. Het getuigt immers van vertrouwen van de werkgever dat het werk toch af komt. Maar er liggen slechte gewoontes op de loer.

Natuurlijk wil je dat vertrouwen van de manager niet beschamen: het arbeidsethos slaat toe. Maar houdt dat plichtsbesef ook aan? Als je enkele weken deels thuis hebt gewerkt, kun je slechte gewoontes ontwikkelen. Je blijft wat langer in bed liggen, de koffiepauzes duren steeds langer, je gaat toch nog even boodschappen doen, enzovoort. Het gevaar is dat die slechte gewoontes de overhand gaan krijgen. We geven enkele tips om te voorkomen dat je vervalt in die contraproductieve activiteiten.

1. Kleed je aan

Als je naar kantoor moet, heb je een ochtendroutine. Hou die routine aan als je vanuit huis werkt: sta op de gewone tijd op, doe je badkamer-ritueel en trek de kleren aan die je ook naar kantoor zou dragen. Dat hoeft niet per se een pak te zijn, het kan ook casual. Hoe je eruit ziet, heeft invloed op je mindset: blijf je in je pyjama, dan heb je de neiging om zo weer het bed in te stappen. Ben je ‘kantoor-klaar’ aangekleed, spoort dat aan om aan het werk te gaan.

2. Stel grenzen

Probeer niet je zakelijke taken te multitasken met privétaken. Het kan een superproductief gevoel geven als je de was strijkt tussen het zakelijke werk door, maar uiteindelijk kan dit een negatieve afleiding vormen en je te lang van je zakelijke taken afhouden. Voordat je thuis mocht werken, werden deze privétaken ook gedaan, dus concentreer je tijdens ‘kantooruren’ allereerst op je zakelijke taken.

3. Ga eruit

Vanuit huis werken kan isolerend werken. Het risico is dat je dagenlang het huis niet uitkomt. Spreek af om samen met collega’s of vrienden te lunchen, of gewoon een kop koffie te drinken, ga lekker wandelen. Zorg wel dat je bereikbaar bent, niet iedereen heeft jouw flexibele werktijden.

4. Plan maaltijden en workouts

Denk aan je gezondheid! Plan wandelingen in, ga sporten. Houd ook een routine aan voor wat betreft de koffie- en lunchpauzes. Neem de tijd om te eten, en blijf dan niet op je werkplek zitten – ook al is dat de keukentafel.

5. Beperk de afleidingen

Onze thuisomgeving kan veel afleidingen hebben. Van het doen van de was tot en met het bekijken van je favoriete tv-programma, enzovoort. Zorg dat je werkplek zo min mogelijk afleidingen biedt.

Thuiswerken zorgt voor een prettig gevoel van flexibiliteit, maar het is belangrijk dat je geen misbruik maakt van dat voorrecht, of teveel wordt afgeleid waardoor je werk niet af komt. Zorg voor goede gewoontes en routines, en stel duidelijke grenzen, dan kan thuiswerken voor jou én voor je organisatie een goede regeling vormen. 

 

delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by