Column NewDay: Terug naar het nieuwe normaal?

Magazines | Noord Limburg Business nr 2 2021

Alex Klaassen, IT Risk organisatie NewDay

Zo, corona zit er weer op. Degenen die het willen, zullen inmiddels wel gevaccineerd zijn. De meeste maatregelen zijn afgeschaft of in ieder geval versoepeld en, naast dat velen van ons zich al het verheugen op de komende versoe-pelde zomermaanden, is ook het denken aan het 'normaal' weer begonnen.

Wat gaat dat 'normaal' worden? Weer het 'oude' normaal of nemen we iets mee van de afgelopen periode? De meningen lopen uiteen. Niet meer naar kantoor, want dat is overkomelijk gebleken. Ook niet meer in de file om allemaal op hetzelfde moment ongeveer op dezelfde plek te zijn. Er schijnt zelfs alweer nagedacht te worden over een nieuwe belasting die de financiële tegemoetkoming te belasten die sommige werkgevers aan hun werknemers betalen. Zelf denk ik dat de mensen althans de meesten van ons in de kern sociale wezens zijn en dat we elkaar straks weer snel zullen opzoeken. Gelukkig maar! Ook denk ik dat veel mensen echte gewoontedieren zijn en dus ook weer snel in gebruikelijke patronen zullen belanden.

Kroonjuwelen

Op het moment van schrijven van dit stukje is het vaderdag. Vanochtend ben ik feestelijk wakkergemaakt door opgewekt gezang van vrouw en kinderen, mijn kroonjuwelen. Nog interessanter en belangrijker zijn uw 'kroonjuwelen', zoals ze ook wel worden genoemd bij het beveiligen van uw belangrijkste 'assets'. Deze belangrijkste assets zijn voor steeds meer bedrijven hun digitale informatie. We geven onderdelen daarvan de naam 'kroonjuweel' om daarmee aan te geven dat zij van enorme betekenis zijn voor bijvoorbeeld uw bedrijfscontinuïteit of uw onderscheidend vermogen vormen. Het is dus van belang juist deze 'kroonjuwelen' extra goed te beschermen. En toch zien we dat in deze periode van thuiswerken ook deze kroonjuwelen het soms zwaar hebben gehad. Ze komen steeds vaker in de verkeerde handen. Gek toch? Ik weet uit eigen ervaring als ouder dat wanneer het over mijn kroonjuwelen zou gaan, geen moeite te veel zou zijn. Zeker gek als je ziet welke soms zeer basale maatregelen grote probleem hadden kunnen voorkomen. Het is echt soms ronduit pijnlijk te zien hoe eenvoudig de weg is geplaveid naar de bewuste kroonjuwelen.

Misverstand

Een hardnekkig misverstand welke ik vaak tegenkom, is dat 'kwaadwillende derden' (hackers) via de meest geavanceerde technieken 'maanden' bezig zijn om bij u binnen te komen. Wellicht een teleurstelling voor u, maar in de praktijk is het (te) vaak kinderlijk eenvoudig. Een ander veel voorkomend misverstand is dat deze kwaadwillende 'maar wat aan het experimenteren zijn'. Ook dat is niet waar. Er zitten veelal zeer professionele bedrijven achter met afdelingen, personeel, processen en procedures inclusief een helpdesk om u te ondersteunen bij bijvoorbeeld de aanschaf van bitcoins om hen te betalen. Met deze 'business' proberen derden met zo min mogelijk inspanning zo veel mogelijk geld te verdienen.

Simpele maatregelen

Dat kwaadwillenden derden makkelijk kunnen binnenkomen, is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat een paar vaak simpele en weinig kostende maatregelen het hen dusdanig moeilijk maakt, dat hun kostenbaten-afweging voor hen niet goed uitpakt. Middels een korte scan van één dag zijn deze risico's en daarmee ook de mogelijke maatregelen voor u bloot te leggen. Ik hoop dat we inderdaad dadelijk weer naar het oude normaal terug kunnen, maar wel verrijkt met een hoger digitaal bewustzijn en expliciete zorg voor ons aller kroonjuwelen. Laat dit dan maar het nieuwe normaal zijn!

 

 

 

delen:

Noord Limburg Business nr 2 2021

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by